Ярик, по Вересу стилістично написав гарно, але по суті я категорично з тобою не згоден.
Так-то я б краще з тобою особисто на цю тему подискутував десь за чашкою кави, тому що аж надто багато хочеться відповісти, однак пост зібрав декілька плюсів, тому представлю іншу точку зору на рівненський футбол загалом і Верес зокрема.
Так от, почнемо із славетної історії рівненського футболу і рівненської професійної команди. За Союзу команди, яка б греміла на всю Україну/Союз у Рівному не було. Грали в українській групі Другої ліги. Прошу відмітити, я нічого не писав про силу команди, тому що сильні команди на певних етапах були, просто та, радянська, друга ліга була досить сильна. Однак, все-таки це лише друга ліга. В першому чемпіонаті України команду відправили у першу лігу (перейменувавши при цьому з Авангарду у Верес), віддавши місця у новоствореній вишці командам на кшталт шепетівського Темпу. Саме в той момент у місцевого бізнесмена Валерія Короткова з"явились шалені гроші і політичні амбіції, які було вирішено втілити за допомогою в тому числі футболу (не знаю чи пригадає хоч хтось з читаючих воду "Еліксир" в целофанових пакетах та легенди про безкоштовні Снікерси в школах). Так у Вереса з"явились гроші (разом з новим автобусом Неоплан, на який пальцем показували не тільки у Рівному, але і в Києві). Перша ліга була виграна у напруженій боротьбі з мукачівським Приладистом (це не трололо, це особисто пережиті емоції). Починався зоряний час рівненського футболу. Точні дати називати не буду, орієнтовно це період 1992-1994. Перший сезон у вишці провели натужно, вилетіли навіть, програвши в останньому турі Карпатам 1:2 (Статистику глянув, думаєте? Ні! Тоді було стільки сліз виплакано, що пам"ятаю я це як зараз. А потім наступного дня мама сказала, що почула по телевізору про розширення вищої ліги і продовження казки). Наступного року підтягнули ще сильніших футболістів і тоді ж були оці незабутні перемоги 2:0 над Дніпром та Шахтарем на переповненому стадіоні, прохід у Кубку України самого київського Динамо, виліт у півфіналі від Таврії при дуже суперечливому суддівстві домашнього матчу від Анатолія Арановського (син якого, до речі, зараз Прем"єр-Лігу судить), смачний пєндаль тому ж Арановському від Яворського після гри...
А потім відбулись чергові вибори у Верховну Раду, які Коротков програв. Гроші у команди закінчились. Почалось поступове сповзання на дно, яке закінчилось десь у 2010 році повним розформуванням команди і зникненню професійного футбола у Рівному.
Це щодо Вересу. Тепер щодо футболу загалом. Візьмемо футболістів, які народились у проміжку з 1978 по 1989 роки, тобто ті хто або вже закінчує, або перебуває у самому футбольному віці. Так от за весь цей період рівнян, які заграли на пристойному рівні (перша ліга і вище) я можу нарахувати аж двох - це Олег Котелюх (1978 р.н.) та Сергій Вокальчук (1982 р.н.). Перепрошую, якщо когось забув, однак швидше за все написав правильно. Сюди ж, з натяжкою, можна ще віднести Вадима Мельника (1980 р.н.), який хоч із Сарн, але його активно підтягували у рівненську СДЮШОР у шкільному віці. Можна сказати Гоменюк, Голодюк, Сергійчук, однак вони не з самого Рівного і до місцевої рівненської школи футболу жодного відношення не мають. Разом вийшло 2,5 футболісти за 11 років. Негусто для 250-тисячного міста, правда?
Більше того, в 2015 році у вищій лізі чемпіонату Рівненської області з футболу не було жодної команди з Рівного (жодної команди з областного центру, Карл!).
Отаке, Ярик, у нас футбольне місто і такий футбольний регіон. Олігархів та/або великих підприємств у нас немає
Написано це все було для того, аби було зрозуміло з якої відправної точки стартували, як ти висловився, "молоді, підприємливі".
Не знаю хто кого знайшов - Хахльов Донцова чи Донцов Хахльова однак десь в лютому 2015 вони запропонували ідею для відродження ФК у нашому місті. Ідею дуже розумну, яка не передбачала залежності клубу від влади. Саме тому, клуб був і залишається народним. За основу було взято модель Барселони (статут клубу, якщо конкретно), а далі почалась адаптація під наші реалії. Мені сама ідея сподобалась одразу і я з радістю вступив у клуб, зачепивши ще й сина для кількості. При цьому, я абсолютно не вірив у можливість заявитись у Другу лігу уже 2015 році, про яку говорив Хахльов, бо знав, що за правилами спочатку потрібно пограти по аматорам. Однак, думав, хай хоч на область грають, вже щось.
Ідея зі скрипом, але набирала оберти, і влітку я був шокований, дізнавшись що Верес допустили в Другу лігу. Це була дуже серйозна заявка про серйозність намірів.
І тут ситуація: на момент старту сезону було десь 1000 зареєстрованих членів, які зробили внески по 100 грн - загалом 100 тис грн. Цієї суми недостатньо навіть одне коло в чемпіонаті області зіграти. Однак з іншого боку це 1000 зацікавлених ідеєю людей, а під таку кількість вже можна і спонсорів шукати, що і було зроблено. Прорахували скільки потрібно аби боротись за путівку до Першої ліги, знайшли під цю суму спонсора. Не знаю яким чином вийшли на Лімо, не знаю мотивів самої компанії, однак пояснення про боротьбу за рівненський ринок з ТМ Рудь цілком схоже на правду. Та мені байдуже, власне: команда є, завдання вирішує, а хто там що задумав - це його право. І ще навздогін щодо внесків. Під акцію "Я Верес" я одних знижок, не враховуючи білетів на футбол, щонайменше на 2000 грн отримав
Новий сезон - ми вже у першій лізі. У місті футбольний бум, а апетит приходить під час їжі: ну нецікаво ж барахтатись внизу, правда? Порахували бюджет, необхідний для боротьби за Прем"єр-Лігу (15 млн грн, здається, Хахльов озвучував). Де їх взяти? Спонсори. Але цей раз спонсори погодились покрити дефіцит бюджету ставши головним акціонером документально, отримавши за це лише право використання бренду "Верес Рівне" терміном на 1 рік. І тут ми повертаємось до історії нашого футболу, яку я описував на початку. Чого вартий цей бренд за межами Рівного? А-ні-чо-гі-сінь-ко. Кому він треба той Верес в умовному Львові? Там і на Карпати не ходять, а ще й Шахтар там же (трошки серйозніший бренд за "Верес").
Щодо згаданих тобою дискусій: можна пруф, а то я спеціально все передивився і окрім декількох неадекватних коментарів нічого подібного не побачив?
Ще одне з приводу "народності" клубу: в згаданій Барселоні акціонери обирають президента клубу, але жодним чином не впливають на роботу клубу в силу некомпетентності. Так є, і так повинно бути і у нас. А то дехто дав 100 грн і прям Ахметовим себе відчув. І таких персонажів багато на жаль. Це, щоб не було непорозумінь, я не на твою адресу кажу, а на адресу тих вконтакті-дописувачів і їм подібних.
Так в чому проблема? Це все надумано і роздуто. По факту ми маємо сильну команду з футболістами дуже пристойного рівня, яка насправді бореться за вихід в Прем"єр-Лігу. А тепер поверніться до відправної точки, яку ми мали у лютому 2015 року. Особисто мене, наприклад, вражає те що було зроблено.
От під таким кутом це все бачу я.
P.S. Писав українською, тому що навряд чи наш Верес цікавий твоїм російськомовним читачам.
доброгозлобного, решил открыть свой личный дневник.В покер играю с... бла-бла-бла, кому это нахуй нужно.
Думаю большинство из тех, кто каким-то образом попал в этот дневник, и так знают, что я играю, с многими наверняка пересекался за столами, некоторых возможно даже материл и называл "фартожопами".
Создание дневника никаких особых целей не преследую, это просто место где я без зазрения совести буду писать свои мысли, вне зависимости от того нравятся они кому-то или нет. Писать буду стараться интересно, с чувством, с толком, с расстановкой, а так же матом и оскорблением чувств верующих и прочих особо ранимых человеков с тонкой душевной организацией.
Надеюсь будет интересно, и да прибудет с вами сила!