Yaruk7 @ 6.3.2015
Багатьох, на попередніх сторінках, да й вцілому здивували "американські гірки гривні", її взліт до 36 і падіння до 26-24.
Але давайте, я просто приведу хронологію подій, а потім просто поставлю запитання, які, насправді є відповідями.
1) Отже, починається здешевшання гривні, 22, 24, 28. Народ в шоці, але поки що нічого масованого не відбувається. НБУ мовчить.
2) Курс 29, 30, 32 хтось з невеликих незалежних гравців ЧР починає зливати доллар. Міжбанк все ще демострує ріст доллара. НБУ мовчить.
3) Курс досяга 36 і вище. Паніка, суцільна. В гіпермаркетах бьються за сіль і олію, населення масово скуповує все підряд. Так триває 2-3 дні, як раптом НБУ вводить і в той же день знімає обмеження з міжбанку.
4) Гривня зміцнюється до 24 за наступні декілька днів.
... а тепер питання.
1) Чому НБУ не робив жодних заяв і дій в період росту? Чи це випадково чи він чогось чекав?
2) Чому коли почалась масова паніка, зкуповування всього що можна в маркетах, НБУ теж чекав певний час до прийняття дій?
3) Чому так співпало, що дії НБУ співпали з моментом коли по торгівельним мережам розкупили все що можливо? Чи повязано те що ці мережі і їх власники тісно повязані з найвищим керівництвом країни?
4) Чому гривня почала своє зміцнення саме тоді, коли ці торгівельні мережі були забиті під завязку виручкою? А що стане з курсом, коли вони переведуть всю цю виручку у валюту по курсу 24 і нижче.
5) Чи готові ви морально до курсу в районі 50 на кінець березня, в разі якщо НБУ знову не буде втручатись, або на початок-середину літа, якщо буде?
6) Чому останнім часом, ще з позначки в 10грн за доллар, НБУ являє собою більше індикатор чим регулятор? Якщо кому не лінь, можете перевірити дні коли НБУ виходив на ринок, і що після цього відбувалося з курсом.
7) НБУ почав скуповувати валюту по 23грн за доллар, це така тактична задумка в рамках стратегії стабілізації, чи сиглан власникам торгівельних мереж, банкам, спекулянтам високої ланки і решті наближених, що прийшов час зливати отриману гривню, що прийшов час нового раллі ?
Спробую викласти своє бачення відповіді на деякі питання.
1. Я думаю чекав не випадково-адже міжбанк це гра і НБУ там також гравець. Уявіть наприклад таке: НБУ бачить і знає хто з гравців на міжбанку грає на підвищення і зумисно дає йому таку можливість, вичікує поки оп набере по завищеному їм же курсу макс $, а за декілька днів (маючи завчасно запас та домовленність з іншими гравцями ) викидає на ринок набагато дешевший ресурс (+додає адмін вплив) і тим самим знецінює резерви гравців які грали на підвищення.
2. А чому НБУ мав втручатись в неймовірне бажання людей вкласти гроші в продукти харчування і техніку. До того ж мережі "скинули" такі запаси всього ( що деякі продані товари по декілька років на складах лежали), що дало їм живі гроші, а це набагато приємніше власнику, аніж товари на полках і складах. Бізнесмени мають такий термін-зафіксувати мінус(щоб розробити стратегію\тактику подальшої роботи), поки гроші в товарі цього не зробиш.
3. Зрозуміло, що можна підозрювати все і вся, но я слабо представляю як власники Фоззі ідуть до Гонтаревої, чи ще когось з пропозиціями давайте замутим таку схему.....
4. Я думаю ці події не пов'язані. Гривні на ринку забагато, адже друкували її (не чім не підкріплену) завзято.
5. Треба розуміти, що чим більший курс тим менша ймовірність існування держави Україна. Тому готов замазатись з любим, що курсу 50 в цьому році, в цій країні не буде ( бо тільки війна і танки в Києві можуть загнати туди курс).
6. Згідний є таке. Відповідь - відсутність резервів. Бо Яник три роки палив резерви - щоб стабільно було 8. І вже тоді було зрозуміло (не всім) що жопа близько.
7. Да, раллі і не закінчувалось і ще не раз буде. На сьогодні вже почав відчуватись дефіцит грн. чим і понижують $ і це напевно буде продовжуватись. Зараз у нацбанку цикл - вилучаємо грн., потім настане знову цикл - друкуємо грн. і так поки: а)кредит МФВ не дасть (і це тимчасово допоможе) б) нарешті економіка запрацює на державу і НБУ поповнить резерви до рівня наймогутнішого гравця на міжбанку.
Ну і трошки від себе - мене також все що відбувається не задовольняє і я можу викласти мільйон негативних факторів і писати що "весь мир х..., все баби, б..., а сонце фонарь" (до речи дивно що ніхто не написав про єврейській заговори - це саме просто пояснення чому курс такий
) але чи полегшає від цього? Ми всі можемо лити грязь на свою Країну, Уряд, Нацбанк а хто від цього виграє? Тому пропоную думати і постити більш позитивними речами, це завжди тяжче але це може привести до позитивного результату.
Прочитав, але вибачте, но для мене це- бла, бла, бла. є написані правильні речи але є і є вирваний з контекста смисл. І ось по цьому посту виходить, що Гонтарева сама собі з банкирами все рішила і "замутила" - я вибачаюсь, а хто її призначив? Хто контролює діяльність НБУ? Ну не самостійна організація НБУ - залежна вона від волі Президента та Уряду!!! Призначив, сказав надрукувати Х гривень, вона і надрукувала і тепер вони ці Х гривень намагаються з ринку вилучити. Цім дефіцитом гривні наразі вони і намагаються понизити курс, адже економіка падає і саме це тягне гривню на дно, а тому знову вертаємось до того хто відповідальний за роботу економіки.... Ну і автор посту дописався до того що обвинувачує ком. банки в тому, що вони заробляють гроші обслуговуючи клієнтів по обміну валют (що по суті є одній з їх напрямків діяльності). Тоді порахуйте скільки заробили міняли на ЧР, скільки податків вони сплатили, скільки робочих місць створили.....